Celsentri 300 mg filmtabletta (60x)

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a CELSENTRIés milyen betegségek esetén alkalmazható?
A CELSENTRI-t a humán immunhiány vírus 1-es típusa (HIV-1) által okozottfertőzés kezelésére alkalmazzák felnőtteknél.

A CELSENTRI egy maravirok nevű gyógyszert tartalmaz. A maravirok az úgynevezettCCR5 antagonista gyógyszerek csoportjába tartozik. A CELSENTRI blokkolja a CCR5nevű receptorokat, amelyeket a HIV vírus arra használ, hogy bejusson az Önvérsejtjeibe és megfertőzze azokat.
A CELSENTRI-t a HIV-fertőzés kezelésére használt más gyógyszerekkelkombinációban kell szedni.
Ezeket a gyógyszereket HIV-ellenes vagy antiretrovirális szereknek hívják.
A CELSENTRI, kombinációs kezelés részeként, csökkenti és alacsony szintentartja az Ön szervezetében lévő vírusok mennyiségét. Ez segít az Önszervezetének megnövelni a vérben lévő CD4-sejtek számát. A CD4-sejtek egyfajtafehérvérsejt típusok, amelyek azért fontosak, mert segítenek az Önszervezetének a fertőzés elleni küzdelemben.
2. Tudnivalók a CELSENTRI szedése előtt
Ne szedje a CELSENTRI-t ha allergiás a maravirokra vagy a földimogyoróravagy a szójára vagy a CELSENTRI (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Kezelőorvosának vért kell vennie Öntől, hogy megállapítsa, a CELSENTRImegfelelő kezelés-e az Ön számára.
Mielőtt ezt a gyógyszert elkezdené szedni, feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát, ha az alábbiak közül bármelyik állapot fennáll vagy a múltbanelőfordult Önnél.
- májproblémák, beleértve a krónikus B vagy C hepatitisz (májgyulladás)fertőzést, mivel korlátozottan áll rendelkezésre tapasztalat olyan betegekről,akiknek májproblémáik vannak. A májfunkciójának szoros ellenőrzésére lehetszükség. Ha hepatitiszre jellemző tüneteket (étvágytalanság, láz, betegség érzete,betegség megléte, és/vagy a bőr vagy a szemek sárgasága), kiütést és/vagyviszketést észlel, abba kell hagynia a CELSENTRI szedését és azonnalértesítenie kell kezelőorvosát.
- alacsony vérnyomás vagy felálláskor jelentkező alacsony vérnyomás és/vagy ha bármilyenvérnyomáscsökkentő gyógyszert szed.
- tuberkulózis (gümőkór) vagy súlyos gombafertőzés, mivel a CELSENTRI bizonyosimmunsejtekre hat, és megnövelheti a fertőzések megjelenésének kockázatát.Ugyanakkor klinikai vizsgálatokban nincs bizonyíték a CELSENTRI szedése mellettaz AIDS-szel kapcsolatos fertőzések megjelenési gyakoriságának növekedésére.
- bármilyen veseprobléma, különösen ha bizonyos antibiotikumokat(klaritromicin, telitromicin, gombaellenes gyógyszerek (ketokonazol,itrakonazol) és/vagy proteáz-gátlókat (kivétel a tipranavir/ritonavir) szed.
- keringési vagy szívproblémák, mivel csak korlátozott számú tapasztalat állrendelkezésre az ilyen típusú súlyos problémákkal kapcsolatban.
Közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy a fentiek bármelyikeérvényes lehet Önre.
Figyeljen a fontos tünetekre
Néhány CELSENTRI-t szedő betegnél egyéb - akár súlyos - állapotok iskialakulhatnak. Önnek ismernie kell a fontos jeleket és tüneteket, amelyekrefigyelnie kell a CELSENTRI szedése alatt. Ezek közé tartoznak a következők:
- Retrovírus elleni kombinációs kezelésben részesülő betegeknél kialakulhat egycsontbetegség, amit oszteonekrózisnak (a csontszövet elhalása a csontvérellátásának károsodása miatt) neveznek. Egyebek mellett a retrovírus-elleneskombinációs kezelés hossza, kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők) használata,alkoholfogyasztás, súlyos immunválasz-hiány (immunszuppresszió), magastesttömeg index olyan kockázati tényezők, amelyek ezen betegség kialakulásáhozvezethetnek. Az oszteonekrózis jelei az ízületi merevség és fájdalom (különösena csípő, térd és váll) valamint a mozgás nehezítettsége. Amennyiben a fertőzésbármilyen tünetét észleli, értesítse kezelőorvosát.
- Egyes AIDS-ben szenvedő betegeknél, akiknek kórtörténetében opportunistafertőzések szerepelnek (ezek olyan fertőzések amelyek akkor jelentkeznek, ha azimmunrendszer legyengült), a HIV-fertőzés kezelésének elkezdése után hamarosankorábbi fertőzések miatt kialakult gyulladások jelei és tünetei jelenhetnekmeg. Azt feltételezik, hogy ezek a tünetek a szervezet immunrendszerénekerősödése miatt lépnek fel, ami lehetővé teszi, hogy a szervezet szembeszálljonazokkal a fertőzésekkel, amelyek tünetmentesen bár, de a kezelés előtt is jelenlehettek.
- Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok,amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szinténelőfordulhatnak a HIV- fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésénekelkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdésétkövetően is jelentkezhetnek.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezeléstelkezdhesse, ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl.izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedőgyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel.
Mások védelme
A HIV-fertőzés fertőzött személlyel történő szexuális érintkezés, vagyfertőzött vér átvitele útján terjed (például másokkal közösen használtinjekciós tű által). E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti aHIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatátcsökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesekmások megfertőzésének elkerülése érdekében.
Időskorúak
A CELSENTRI-t csak korlátozott számú 65 év feletti betegnél alkalmazták. Ha Önehhez a korcsoporthoz tartozik, kérjük, beszélje meg kezelőorvosával aCELSENTRI szedését.
Gyermekek és serdülők
A CELSENTRI alkalmazása 18 évnél fiatalabb betegeknél nem igazolt. Ezért aCELSENTRI alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a CELSENTRI
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövénykészítményeketés a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ne felejtse el tájékoztatni kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha új gyógyszertkezd el szedni a CELSENTRI szedése alatt.
Néhány gyógyszer CELSENTRI-vel történő együttes szedése megváltoztathatja a CELSENTRImennyiségét a szervezetben. Ilyen gyógyszerek többek között a HIV-fertőzés vagyhepatitisz C fertőzés kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (pl. atazanavir,kobicisztát, darunavir, efavirenz, etravirin, fozamprenavir, indinavir,lopinavir, nelfinavir, ritonavir, szakvinavir, boceprevir, telaprevir),antibiotikumok (klaritromicin, telitromicin, rifampicin, rifabutin) ésgombaellenes gyógyszerek (ketokonazol, itrakonazol, flukonazol).
Közölje kezelőorvosával, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi. Ígykezelőorvosa az Ön számára megfelelő dózisú CELSENTRI-t tud majd felírni.
Orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógyszerek valószínűleggátolják a CELSENTRI hatását és nem szedhetők együtt a CELSENTRI-vel.
Terhesség
Ha Ön terhes, ha teherbe esik vagy gyermeket szeretne, beszéljenkezelőorvosával a CELSENTRI terhesség alatt történő szedésének kockázatairól éselőnyeiről Önre és gyermekére nézve. A CELSENTRI terhesség alatt történőszedésének biztonságosságát még nem igazolták.
Szoptatás
A HIV fertőzött nőknek általában nem szabad szoptatniuk, mert aHIV-fertőzés az anyatejjel átvihető a csecsemőre.
Nem ismert, hogy a CELSENTRI-ben található gyógyszer kiválasztódik-e az Önanyatejébe. Ezért CELSENTRI-kezelés alatt az anyáknak nem szabad szoptatniuk.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
A CELSENTRI szédülést okozhat. Ha a CELSENTRI szedése alatt szédülésttapasztal, ne vezessen gépjárművet, és gépekkel se végezzen munkát.
A CELSENTRI szójalecitint tartalmaz
Ne használja ezt a gyógyszert, ha Ön allergiás a földimogyoróra vagy a szójára.
3. Hogyan kell szedni a CELSENTRI-t?
A CELSENTRI szedését addig kell folytatnia, amíg kezelőorvosa a gyógyszerszedésének abbahagyására nem utasítja. A gyógyszert mindig a kezelőorvosa általelmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A CELSENTRI szokásos adagja 150 mg, 300 mg vagy 600 mg naponta kétszer,a CELSENTRI-vel egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerektől függően. Mindig akezelőorvosa által javasolt adagot szedje.
CELSENTRI-t étkezés előtt, után vagy attól függetlenül is be lehet venni. ACELSENTRI-t mindig szájon át kell bevenni.
A CELSENTRI-t a HIV-fertőzés kezelésére használt más gyógyszerekkelkombinációban kell szedni. Kérjük, hogy a többi gyógyszer szedésére vonatkozóutasítást nézze meg azok betegtájékoztatójában.
Ha az előírtnál több CELSENTRI-t vett be
Ha az előírt adagnál véletlenül több CELSENTRI-t vett be, azonnal keresse felorvosát vagy a legközelebbi kórházat. Szédülhet, ha gyorsan áll fel vagy ül le.Ezt a hirtelen vérnyomásesés okozza. Ha ez történik, feküdjön le, amíg jobbannem érzi magát. Ha felkel, a lehető leglassabban tegye.
Ha elfelejtette bevenni a CELSENTRI-t
Ha elfelejtette a CELSENTRI egy adagját bevenni, vegye be a kihagyott adagot,amilyen hamar csak lehetséges, majd ezután a következő tervezett adagot aszokásos időpontban vegye be. Ha csaknem eljött a következő adag bevételénekideje, az elfelejtett adagot ne vegye be. Várjon és a következő adagotszabályos időpontjában vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyottadag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a CELSENTRI szedését
Fontos, hogy minden nap, a megfelelő időpontban bevegye a gyógyszerét, mert ezbiztosítja, hogy a HIV-fertőzés ne súlyosbodjon a szervezetében. Ezért, hacsakkezelőorvosa nem mondja Önnek, hogy a kezelést hagyja abba, fontos, hogy aCELSENTRI szedését helyes módon, a fent leírtaknak megfelelően folytassa.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármi szokatlant tapasztal egészségiállapotával kapcsolatban, mondja el kezelőorvosának.
Többek között az alábbi állapotokra figyelnie kell
Májproblémák allergiás reakciókkal
Ezeket nagyon ritkán észlelték és 10 000 CELSENTRI-t szedő beteg közüllegfeljebb 1-nél jelentkeznek:
- étvágycsökkenés,
- hányinger, hányás,
- a bőr vagy szemek sárga elszíneződése,
- bőrkiütés vagy -viszketés.
Haladéktalanul lépjen kapcsolatba orvossal, amennyiben ezek a tünetekjelentkeznek Önnél. Hagyja abba a CELSENTRI szedését.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
- hasmenés, hányinger, hasfájás, szélgörcs, emésztési zavarok,
- fejfájás, alvászavarok, depresszió,
- kiütés, gyengeség, vérszegénység,
- étvágytalanság,
- a májenzimek szintjének emelkedése (aszpartát- és alanin-transzaminázok,valamint gamma-glutamiltranszferáz). Ez megjelenhet a laborleletekben,és a máj csökkent működését vagy károsodását jelezheti.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-néljelentkezhetnek):
- tüdőgyulladás, a nyelőcső gombafertőzése,
- görcsrohamok,
- az izmok gyulladásakor vagy károsodásakor egy vérvizsgálatokkal kimutathatóanyag szintjének az emelkedése,
- veseelégtelenség, fehérje megjelenése a vizeletben.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
- vérsejtek számának csökkenése,
- mellkasi fájdalom, melyet a szív csökkent vérellátása okoz, az izomtömegcsökkenése,
- bizonyos típusú daganatok, mint a nyelőcső és az epeutak daganatai,
- szédülés, eszméletvesztés vagy bizonytalanság-érzés felálláskor.
A kombinált HIV-kezelés más mellékhatásai
Csontrendszeri problémái lehetnek
Egyes betegeknél, akik HIV betegségükre kombinált kezelést kapnak, egy oszteonekrózisnevű betegség alakulhat ki. Ez a csontszövet részleges elhalását jelenti, acsontok vérellátásának romlása miatt.
Gyakorisága nem ismert, de nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Önnél ez azállapot:
- ha hosszú ideig részesül a kombinációs kezelésben,
- ha gyulladásgátló gyógyszereket, úgynevezett kortikoszteroidokat is szed,
- ha alkoholt fogyaszt,
- ha immunrendszere nagyon legyengült,
- ha túlsúlyos.
Tünetek, melyekre oda kell figyelni:
- ízületi merevség,
- fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén),
- nehezített mozgás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell a CELSENTRI-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a buborékcsomagoláson, illetve a tartály címkéjén feltüntetettlejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a CELSENTRI filmtablettát. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a CELSENTRI
- A CELSENTRI hatóanyaga a maravirok. 150 mg vagy 300 mg maravirokfilmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, vízmenteskalcium-hidrogén-foszfát,
karboximetilkeményítő-nátrium, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid, makrogol 3350, talkum,szójalecitin, indigókármin alumínium lakk (E132).
Milyen a CELSENTRI külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A CELSENTRI kék színű filmtabletta, "MVC 150" vagy "MVC300" jelöléssel ellátva.
A 150 mg és a 300 mg CELSENTRI filmtabletta 180 db tablettát tartalmazó műanyagtartályban, vagy 30, 60, 90 filmtablettát, illetve a gyűjtőcsomagolás 180 (2 x90) db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

 


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!