Lipidil 145 mg filmtabletta (30x)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára

 

Lipidil 145 mg filmtabletta

fenofibrát

 

 

Mielőttelkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbibetegtájékoztatót, mert az Önszámára fontos információkat tartalmaz.

·               Tartsa meg abetegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben isszüksége lehet.

·               Továbbikérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végzőegészségügyi szakemberhez.

·               Ezt agyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak,mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei azÖnéihez hasonlóak.

·               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa errőlkezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.Ez abetegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.     Milyen típusú gyógyszer a Lipidil145 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.     Tudnivalók a Lipidil 145 mgfilmtabletta szedése előtt

3.     Hogyan kell szedni a Lipidil 145mg filmtablettát?

4.     Lehetséges mellékhatások

5.     Hogyan kell a Lipidil 145 mgfilmtablettát tárolni?

6.      A csomagolás tartalma és egyébinformációk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Lipidil 145 mg filmtablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Lipidil 145 mgfilmtabletta egy fibrátoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Ezeket agyógyszereket a vérben lévő vérzsír-(lipid-)szint csökkentésére használják.Ilyen zsírok pl. a trigliceridek.

 

A vérzsírszintcsökkentésében a Lipidil 145 mg filmtabletta alacsony zsírtartalmú diéta ésegyéb nem gyógyszeres kezelés, mint pl. testmozgás és súlycsökkentéskiegészítőjeként javasolt.

 

ALipidil 145 mg filmtabletta más gyógyszeres kezelés [sztatinok] mellettkiegészítő kezelésként is alkalmazható olyan esetekben, amikor az önmagábanalkalmazott sztatinkezelés mellett a vérzsírok szintje nincs megfelelőenszabályozva.

 

 

2.       Tudnivalók a Lipidil 145 mgfilmtabletta szedése előtt

 

Ne szedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha

·          túlérzékeny a fenofibrátra vagy agyógyszer bármely egyéb összetevőjére (felsorolásukat lásd a 6. pontban:Egyéb információk),

·          allergiás (túlérzékeny) aföldimogyoróra vagy a földimogyoró-olajra, a szójalecitinre vagy ezekkel rokon termékekre,

·          napfény vagy UV fény allergiásreakciót (fényallergiát) vagy bőrelváltozást idézett elő Önnél a múltbanvalamely más gyógyszer alkalmazása során (ilyen gyógyszerek lehetnek másfibrátok vagy egy ketoprofén nevű gyulladásgátló gyógyszer),

·          súlyos máj- vagy vesebetegségbenszenved vagy epehólyag-problémái vannak,

·          olyan pankreatitiszben (a hasnyálmirigy hasi fájdalommal járó gyulladása)szenved, amelyet nem a magas vérzsírszint idézett elő.

 

Neszedje a Lipidil 145 mg filmtablettát, ha a fenti megállapítások közülbármelyik érvényes Önre. Ha nem biztos efelől, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét, mielőtt szedni kezdené a Lipidil 145 mg filmtablettát.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Mielőttelkezdené szedni ezt a gyógyszert, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészétvagy a gondozást végző egészségügyi szakembert, ha

-                bármilyen vese- vagy májproblémájavan,

-                esetleg májgyulladása(hepatitisze) van, melynek jelei a bőr és a szemfehér sárgás elszíneződése(sárgaság), a májenzimértékek (vérvizsgálattal kimutatott) emelkedése,gyomorfájás és viszketés,

-                az Ön pajzsmirigye alulműködik(azaz hipotireózisban szenved).

Haaz előbbiek közül bármelyik megállapítás érvényes Önre (vagy nem biztosefelől), kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni aLipidil 145 mg filmtablettát.

 

A gyógyszer izomra gyakorolt hatása

Hagyja abba a Lipidil 145 mgfilmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha indokolatlan görcsöket,izomfájdalmat, izomérzékenységet vagy -gyengeséget tapasztal a gyógyszeralkalmazása idején.

-        Ez a gyógyszer ugyanis okozhat izomproblémákat, amelyeksúlyosak is lehetnek.

-        Ezek a problémák, amelyek ugyan ritkán fordulnak elő,izomgyulladással és izomszövet- széteséssel járnak, ami vesekárosodáshoz vagyakár halálhoz is vezethet.

 

Orvosa vérvizsgálattal ellenőrizheti az Ön izmainak állapotát a kezelésmegkezdése előtt és után.

Az izomszövet-szétesés kockázata nagyobbbizonyos betegeknél, ezért közölje orvosával, ha

-        elmúlt 70 éves,

-                                 veseproblémái vannak,

-                                 pajzsmirigyproblémái vannak,

-                                 Önnek vagy közeli családtagjánakolyan izomproblémája van, ami a családban több személynél is előfordult,

-        nagyobb mennyiségű alkoholtszokott fogyasztani,

-        koleszterinszintjénekcsökkentésére a „sztatinok”-nak nevezett gyógyszerek valamelyikét   szedi, mintszimvasztatin, atorvasztatin, pravasztatin, rozuvasztatin vagy fluvasztatin,

-                                 izomproblémái voltak, amikor Öntvalamilyen „sztatin”-nal vagy fibráttal (fenofibrát, bezafibrát vagygemfibrozil) kezelték.

Haa fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre (vagy nem biztos efelől),konzultáljon orvosával, mielőtt szedni kezdené a Lipidil 145 mg filmtablettát.

 

Egyéb gyógyszerek és a Lipidil 145 mg filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassakezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamintszedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösenfontos, hogy közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön már szedi azalábbi gyógyszerek valamelyikét:

-                                 véralvadásgátló, a vér hígításátszolgáló gyógyszert (pl. warfarint),

-                                 más, a vérzsírok szintjétbefolyásoló gyógyszert (mint a „sztatin”-ok vagy „fibrát”-ok). A„sztatin”-oknak a Lipidil 145 mg filmtablettával együtt történő alkalmazásanövelheti az izomproblémák kockázatát,

-                a cukorbetegség kezelésérealkalmazott bizonyos gyógyszercsoporthoz tartozó gyógyszereket (mint aroziglitazon vagy pioglitazon),

-                                 ciklosporint (egyfajtaimmunszuppresszánst).

Haa fenti megállapítások közül bármelyik érvényes Önre (vagy nem biztos efelől),konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt szedni kezdené a Lipidil145 mg filmtablettát.

 

A Lipidil 145 mg filmtabletta egyidejű bevételeétellel, itallal és alkohollal

A filmtablettát bármikor be lehet venni a napfolyamán, étkezéshez kapcsolódóan vagy attól függetlenül is.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

·               Tájékoztassa orvosát, ha Önterhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeketszeretne. Mivel nincs elég tapasztalat a Lipidil 145 mg filmtabletta terhességalatti alkalmazásával kapcsolatban, csak akkor szedje a Lipidil 145 mgfilmtablettát, ha orvosa ezt kifejezetten szükségesnek tartja.

·               Nem ismert, hogy a Lipidil 145 mgfilmtabletta hatóanyaga kiválasztódik-e az anyatejbe. Ne szedje a Lipidil 145mg filmtablettát, ha Ön szoptat vagy szoptatni tervezi csecsemőjét.

Kérjentanácsot orvosától vagy gyógyszerészétől, mielőtt szedni kezdené ezt agyógyszert.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépekkezeléséhez szükséges képességekre

Eza gyógyszer nem befolyásolja Önt a gépjárművezetésben vagy eszközök, gépekkezelésében.

 

A Lipidil 145 mgfilmtabletta laktózt és szacharózt (bizonyos cukorfajták) tartalmaz.Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy szervezete nemtolerál, ill. emészt bizonyos cukrokat, (bizonyos cukrokkal szemben intoleranciaáll fenn Önnél), keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt agyógyszert.

 

ALipidil 145 mg filmtabletta szójaolajat tartalmaz.

Neszedje a készítményt, ha Ön allergiás a szójára vagy a földimogyoróra.

 

 

3.       Hogyankell szedni a Lipidil 145 mg filmtablettát?

 

Ezt a gyógyszert mindig akezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagygyógyszerészét.

 

A gyógyszer alkalmazása

-        A filmtablettát egypohár vízzel nyelje le.

-        Ne törje vagy rágjaszét a filmtablettát.

 

Mennyi gyógyszert kellbevenni?

Az ajánlott adag napi 1filmtabletta.

Ha Ön jelenleg 1 db 200 mgstandard fenofibrátot tartalmazó kapszulát vagy 1 db Lipidil Supra 160 mgfilmtablettát szed naponta, adagmódosítás nélkül átállhat napi 1 db Lipidil 145mg filmtablettára.

 

Vesebetegségbenszenvedők

HaÖnnek vesebetegsége van, orvosa rendelhet Önnek ennél alacsonyabb adagot is.Kérdezze meg efelől kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

Gyermekek és serdülők

A Lipidil 145 mg alkalmazásanem ajánlott 18 éves kor alatt.

 

Haaz előírtnál több Lipidil 145 mg filmtablettát vett be

Haaz előírtnál több Lipidil 145 mg filmtablettát vett be vagy másvalaki vette beaz Ön gyógyszerét, értesítse orvosát vagy lépjen kapcsolatba a legközelebbikórházzal.

 

Haelfelejtette bevenni a Lipidil 145 mg filmtablettát

-        Ha elfelejtett bevenniegy adagot, vegye be a következő adagot a szokásos időben.

-        Ezt követően vegye bea következő tablettát a bevétel normális idejében.

-        Ne vegyen be kétszeresadagot a kihagyott adag pótlására.

Ha aggódik emiatt, kérjentanácsot kezelőorvosától.

 

Ha idő előtt abbahagyja aLipidil 145 mg filmtabletta szedését

Ne hagyja abba a Lipidil 145 mgfilmtabletta szedését, csak ha orvosa ezt tanácsolja vagy amennyiben a tablettaszedésétől nem érzi jól magát. Erre azért van szükség, mert a normálistóleltérő vérzsírszint kezelése hosszú ideig tart.

 

Ügyeljen arra, hogy a Lipidil145 mg filmtabletta szedése közben is

-        alkalmazzon alacsonyzsírtartalmú diétát,

-        végezzen rendszerestestmozgást.

 

Ha orvosa leállítja a gyógyszerszedését, ne tartsa meg a maradék gyógyszert, csak ha orvosa tanácsolja azt. Habármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyiszakembert.

 

 

4.       Lehetségesmellékhatások

 

Mintminden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyekazonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Hagyjaabba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljonorvoshoz, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, mivel sürgősorvosi ellátásra lehet szüksége:

-                                 allergiás reakciók – ezek jelelehet az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok megduzzadása, ez utóbbi légzésinehézséget is okozhat,

-                                 görcsök vagy izomfájdalom,izomérzékenység vagy izomgyengeség – ezek jelei lehetnekaz izomgyulladásnak és az izomszövet-szétesésnek, ami vesekárosodáshozvagy akár halálhoz is vezethet,

-                                 gyomorfájás – ez annak a jelelehet, hogy Önnek hasnyálmirigy-gyulladása (pankreatitisz) van,

-                                 mellkasi fájdalom és légszomj –ezek vérrög kialakulását jelezhetik a tüdőben (tüdőembólia),

-                                 fájdalom, bőrpír vagy duzzadás alábon – ezek a tünetek vérrög kialakulását jelezhetik a lábban (mélyvénástrombózis),

-                                 a bőr és a szemfehér besárgulása(sárgaság) vagy a májenzimértékek megemelkedése – ezek a májgyulladás(hepatitisz) jelei lehetnek.

 

Hagyjaabba a Lipidil 145 mg filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha afentebb felsorolt mellékhatások bármelyikét tapasztalná.

 

Továbbimellékhatások:

Gyakorimellékhatások (10 közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

-        hasmenés,

-                                 gyomorfájás,

-                                 puffadás,

-                                 émelygés,

-                                 hányás,

-                                 májenzimek emelkedett szintje avérben – laborvizsgálattal kimutatva.

 

Nemgyakori mellékhatások (100 közül kevesebb, mint 1 beteget érinthet):

-                                 fejfájás,

-                                 epekőképződés,

-                                 csökkent szexuális késztetés,

-                                 bőrkiütés, viszketés, vörös foltoka bőrön,

-                                 a kreatinin (egy vese általkiválasztott anyag) szintjének emelkedése – laborvizsgálattal kimutatva,

-                                 pankreatitisz (a hasnyálmirigyhasi fájdalommal járó, gyulladásos megbetegedése),

-                                 tromboemboliás (vérrögképződésseljáró) megbetegedés mint tüdőembólia (mellkasi fájdalmat és légszomjat okozóvérrög a tüdőben), valamint mélyvénás trombózis (fájdalmat, bőrpírt vagyduzzadást előidéző vérrög a lábban),

-                                 izomfájdalom, izomgyulladás,izomgörcsök és izomgyengeség.

 

Ritka mellékhatások (1000 közül kevesebb, mint 1beteget érinthet):

-                                 hajvesztés,

-                                 szédülés, (forgó jellegű szédülés)

-                                 kimerültség, (fáradtság)

-                                 a karbamid (egy vese általkiválasztott anyag) szintjének emelkedése – laborvizsgálattal kimutatva,

-                                 a bőr fokozott érzékenysége anapfénnyel, UV fénnyel, szoláriummal szemben,

-                                 a hemoglobin (az oxigént szállítóanyag a vérben) csökkenése és a fehérvérsejtek számának csökkenése–laborvizsgálattal kimutatva,

-                                 hepatitisz (májgyulladás), melynektünetei lehetnek az enyhe sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgáselszíneződése), gyomorfájás és viszketés,

-        túlérzékenység (allergiásreakció).

 

Mellékhatások, amelyek előfordulási gyakorisága nemismert:

-        súlyosbőrkiütés vöröses hámlással és duzzanattal, ami súlyos égésre hasonlít,

-                                 idült tüdőbetegségek,

-                                 izomszétesés,

-                                 epekövesség szövődményei.

-                                 Ha bármilyen szokatlan légzésiproblémája van, azonnal közölje kezelőorvosával.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik,tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban felnem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékbentalálható elérhetőségeken keresztül.

 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhatahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságosalkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyankell a Lipidil 145 mg filmtablettát tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektőlelzárva tartandó!

 

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

A dobozon, ill. a buborékcsomagolásonfeltüntetett lejárati idő (Felhasználható:; Felh.:) után ne szedje agyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

 

Semmilyengyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy aháztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használtgyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       Acsomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mittartalmaz a Lipidil 145 mg filmtabletta?

·               A készítmény hatóanyaga: fenofibrát. Egy filmtabletta 145 milligramm(mg) fenofibrátot tartalmaz.

·              Egyéb összetevők: szacharóz, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloidszilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hipromellóz,nátrium-lauril-szulfát, dokuzát-nátrium, magnézium-sztearát.

Az Opadry filmbevonatösszetevői: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), talkum, szójalecitin,xantán gumi.

 

Milyen a Lipidil 145mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Lipidil 145 mg filmtablettafehér színű, hosszúkás alakú, egyik oldalán „145”, a másik oldalán „Fournierlogo” bevéséssel.

 

A filmtabletta csomagolásiegységei: 10, 20, 28, 30, 50, 84, 90, 98, 100, 280 és 300 filmtablettabuborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyikkiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A forgalomba hozataliengedély jogosultja:

AbbottProducts  S.A.S.

42Rue Rouget de Lisle

92150Suresnes
Franciaország

 

Gyártó:

Recipharm Fontaine

Rue des Prés Potets

21 121Fontaine-lès-Dijon

Franciaország

 

OGYI-T-8967/02           (30x)

 

Akészítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozataliengedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

 

Abbott Laboratories(Magyarország) Kft.

H-1095 Budapest

Lechner Ödön fasor 7.

Tel.: +36 1 465 2100

Fax: +36 1 465 2199

 

Ezt a gyógyszerkészítménytaz EGT tagállamaiban a következő neveken törzskönyvezték:

Németország:            Lipidil 145 ONE

Ausztria:                   Lipanthyl Nanopartikel 145 mg

Belgium:                   Lipanthylnano 145 mg

Csehország:              Lipanthyl NT 145 mg

Finnország:               Lipanthyl Penta 145 mg

Franciaország:           Lipanthyl 145 mg

Görögország:            Lipidil NT 145 mg

Írország:                    Lipantil supra 145 mg

Lengyelország:          Lipanthyl NT 145

Luxemburg:              Lipanthylnano 145 mg

Magyarország:          Lipidil 145 mg

Olaszország:             Fulcrosupra 145 mg

Spanyolország:         Secalip 145 mg

Szlovák Köztársaság:     Lipanthyl NT 145 mg

 

A betegtájékoztató legutóbbifelülvizsgálatának dátuma: 2015. május

 

{Abbott logo és ”Abbott” felirat}


vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!