Ikervis 1 mg/ml emulziós szemcsepp (30x0,3ml)

Betegtájékoztató

IKERVIS 1mg/ml emulziós szemcsepp

1. Milyen típusú gyógyszer az IKERVIS és milyenbetegségek esetén alkalmazható?

Az IKERVIS hatóanyagként ciklosporint tartalmaz. A ciklosporin agyógyszerek immunszuppresszív szereknek nevezett csoportjába tartozik. Ezeket agyógyszereket a gyulladás csökkentésére alkalmazzák.
Az IKERVIS-t a súlyos keratitisz (a szem elülső részén lévő, átlátszó réteg, aszaruhártya gyulladása) kezelésére alkalmazzák felnőtteknél. Azoknál abetegeknél használható, akinél szemszárazság alakult ki, és ez az állapotkönnypótló (műkönny) készítményekkel végzett kezelés ellenére nem javult.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
Az IKERVIS hatásának értékelése céljából legalább 6 havonta fel kell keresniekezelőorvosát.
2. Tudnivalók az IKERVIS alkalmazása előtt
NE alkalmazza az IKERVIS-t:

- ha allergiás a ciklosporinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyébösszetevőjére.
- ha valamilyen szemfertőzésben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az IKERVIS-t kizárólag szemcseppként használja.
Az IKERVIS alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha korábban herpeszvírus által okozott szemfertőzése volt, amely károsíthattaa szem elülső részén lévő, átlátszó réteget (a szaruhártyát),
- ha bármilyen, szteroidokat tartalmazó gyógyszert szed,
- ha bármilyen gyógyszert szed zöld hályog kezelésére.
- A kontaktlencsék úgyszintén károsíthatják a szem elülső részének átlátszórétegét (a szaruhártyát). Ezért mielőtt az IKERVIS-t lefekvés előtt alkalmazza,ki kell vennie a kontaktlencséit. Felébredés után visszahelyezheti őket.
Gyermekek és serdülők
Az IKERVIS nem használható gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél.
Egyéb gyógyszerek és az IKERVIS
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagynemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Beszéljen kezelőorvosával, ha az IKERVIS mellett szteroidokat tartalmazószemcseppeket alkalmaz, mivel ezek növelhetik a mellékhatások előfordulásánakveszélyét.
Az IKERVIS szemcseppet legalább 15 perccel minden más szemcseppalkalmazása után kell alkalmazni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagygyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagy gyógyszerészével.
Nem alkalmazhatja az IKERVIS-t, ha Ön terhes.
Ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, a gyógyszer alkalmazása alattfeltétlenül fogamzásgátlót kell használnia.
Az IKERVIS igen kis mennyiségben valószínűleg bekerül az anyatejbe. Ha Önszoptat, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt alkalmazná ezt a gyógyszert.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükségesképességekre
Közvetlenül az IKERVIS szemcsepp alkalmazása után a látása kisséelhomályosodhat. Ilyen esetben ne vezessen járművet vagy kezeljen gépeket, amíga látása ki nem tisztul.
3. Hogyan kell alkalmazni az IKERVIS-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknakmegfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezzemeg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja egy csepp az érintett szembe vagy szemekbe,naponta egyszer, lefekvéskor.
Az alkalmazásra vonatkozó utasítások
Kövesse pontosan az alábbi utasításokat, és ha bármit nem ért, kérdezze megkezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mossa meg a kezét.
- Ha kontaktlencséket visel, vegye ki azokat, mielőtt a szemcseppet lefekvéselőtt alkalmazza. Felébredés után visszahelyezheti őket.
- Nyissa ki az alumínium tasakot, 5 darab egyadagos tartály található benne.
- Vegyen ki egy egyadagos tartályt az alumínium tasakból.
- Használat előtt kíméletesen rázza meg az egyadagos tartályt.
- Csavarja le a kupakot (1. ábra).
- Húzza lefelé az alsó szemhéját (2. ábra).
- Hajtsa hátra a fejét, és nézzen felfelé, a mennyezetre.
- Óvatosan préseljen egy cseppnyi gyógyszert a szemébe. Ügyeljen rá, hogy neérintse az egyadagos tartály végét a szeméhez.
- Pislogjon néhányszor, hogy a csepp eloszoljon a szeme felszínén.
- Az IKERVIS alkalmazása után egyik ujját nyomja a szem belső, az orr felé esősarkába, és óvatosan hunyja be a szemét 2 percre (3. ábra). Ez segítabban, hogy az IKERVIS ne jusson el a szervezet más részeibe.
- Ha mindkét szemébe cseppentenie kell, ismételje meg a lépéseket a másikszemnél is.
- Használat után azonnal dobja ki az egyadagos tartályt, még akkor is, hamaradt benne valamennyi folyadék.
- A megmaradt egyadagos tartályokat az alumínium tasakban kell tartani.
Ha a csepp a szeme mellé talál, próbáljon újra cseppenteni.
Ha az előírtnál több IKERVIS-t alkalmazott, öblítse ki a szemét vízzel.Ne cseppentsen újabb cseppet, amíg a következő szokásos adag ideje el nemérkezik.
Ha elfelejtette alkalmazni az IKERVIS-t, a tervezett időpontban a soronkövetkező adaggal kell folytatnia kezelést. Ne alkalmazzon kétszeres adagota kihagyott adag pótlására. Ne cseppentsen napi egy cseppnél többet az érintettszem(ek)be.
Ha idő előtt abbahagyja az IKERVIS alkalmazását anélkül, hogy beszélnekezelőorvosával, a szem elülső, átlátszó rétegének gyulladása (amitkeratitisznek neveznek) kiújulhat, és ez látásromlásához vezethet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban,kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

A szemet és a környékét érintő mellékhatások a leggyakoribbak.
Nagyon gyakori (10 betegből 1-nél többet is érinthet)
Fájdalom a szembe cseppentéskor.
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
A szem irritációja, vörössége, fokozott könnyezése a szemcsepp alkalmazásakor,a szemhéj vörössége, könnyezés, szemvörösség, homályos látás. Szemhéjduzzanat,a kötőhártya (a szem elülső részén lévő vékony hártya) vörössége,szemirritáció, szemfájdalom.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
A szemet érintő, nem gyakori mellékhatások:
Kellemetlen érzés, viszketés vagy irritáció a szemben vagy körülötte, példáulolyan érzés, mintha valami belement volna a szembe.
A kötőhártya (a szem elülső részét borító, vékony hártya) irritációja vagyduzzanata, szemallergia, a könnyfilm rendellenessége, szemváladékozás, aszivárványhártya (a szem kör alakú, színes része) vagy a szemhéj gyulladása,lerakódások a szemben, a szaruhártya (a szem elülső részén lévő, átlátszóréteg) baktériumok okozta fertőzése vagy gyulladása, a szaruhártya külsőrétegének lekopása, fehéres foltok a szaruhártyán, ciszta a szemhéjon, szemhéjviszketés, a herpesz zoszter vírus által okozott, fájdalmas bőrkiütés a szemkörül.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagygyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetségesmellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére isbejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél többinformáció álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásávalkapcsolatban.
5. Hogyan kell az IKERVIS-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A külső dobozon, az alumínium tasakon és az egyadagos tartályon feltüntetettlejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. Alejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Nem fagyasztható!
Az alumínium tasakok felbontása után az egyadagos tartályokat tartsa az eredetitasakban, a fénytől való védelem érdekében és a párolgás elkerülése céljából. Afelbontott egyadagos tartályt és a benne maradó emulziót használat után azonnalki kell dobni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba.Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az IKERVIS?

- A készítmény hatóanyaga a ciklosporin. Az IKERVIS egy millilitere 1 mgciklosporint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: közepes szénláncú trigliceridek, cetalkónium-klorid,glicerin, tiloxapol, poloxamer 188, nátrium-hidroxid (a pH beállításához) ésinjekcióhoz való víz.
Milyen az IKERVIS külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az IKERVIS tejszerű, fehér emulziós szemcsepp.
Alacsony sűrűségű polietilénből (LDPE) készült, egyadagos tartályokban kerülforgalomba. Valamennyi egyadagos tartály 0,3 milliliter emulziós szemcseppettartalmaz.
Az egyadagos tartályok lezárt alumínium tasakba vannak csomagolva.
Kiszerelések: 30 és 90 db egyadagos tartály.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A weboldalon szereplő gyógyszerekhez tartozó adatok, leírások tájékoztató jellegűek. Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a weboldalon szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészével történő konzultációt. Kérjük minden esetben kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a további részletekről! Kérjük továbbá, hogy mindenféleképpen olvassa el a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót is! Tájékoztatjuk, hogy minden felhasználó saját felelőssége a weboldalon szereplő információk, adatok értelmezése, hasznosítása. A weboldalon megjelenő adatokért, tájékoztatókért, illetve, információkért, valamint azok felhasználásából eredő esetleges károkért, káreseményekért és hátrányokért semmilyen felelősséget a weboldal üzemeltetője nem vállal.

vissza

medigen®
gyógyszerkereső

Tájékozódjon könnyen, egyszerűen bármilyen gyógyszerről! Elég, ha beolvassa a dobozon található vonalkódot a mobiltelefonja kamerájával, vagy a keresőbe elkezdi begépelni a gyógyszer nevét, a medigen® alkalmazás segítségével.

Medigen okosvény, gyógyszerkereső, gyógyszerrendelés online, online patika, online betegtájékoztató, e-asszisztens

Zsebre teszem a tudást!